søndag 31. mars 2013

Påskens ironi

Håper alle har en fin påske.

http://www.sxc.hu/photo/1407054


Vi hadde besøk av hjemmelærere på skjærtorsdag og de snakket litt om påske. Nå sitter jeg og funderer på påskens mening. Og hvordan folk tilbringer den. Skal ikke påsken handle om livet? At vi feirer fruktbarheten og gjenoppstandelse. Men høytiden er omringet av død. Hva skjedde egentlig på veien? 


(innlegget kan kanskje oppfattes som en kritikk mot kristne. Jeg prøver å ikke skrive i affekt, men det er vanskelig når alle snakker om lammelår. Jeg er ikke kristen selv, men jeg er åndelig og forstår hvorfor folk tror. Jeg synes religion er intressant og stiller mange spørsmål. At jeg ikke finner fornuftige svar er kanskje grunnen til at religion aldri har fått fotfeste i meg. Jeg synes ikke religionen er problemet, men heller hvordan den praktiseres)


Påsken..
Påsken er sammen med julen den mest sentrale av de kristne høytidene, og feires til minne om Jesu Kristi lidelse, død og oppstandelse. Wiki
Hvordan kan det egentlig ha seg at påsken går fra å feire Jesus oppstandelse til en feiring som baserer seg på å spise døde barns ben, ihjelvokste fugler og oppkvernete haner?


Kristne mennesker snakker alltid om nestekjærlighet. DA spør jeg, hvem er de "neste". Er ikke dyrene en "neste".? Om kristendommen handler om kjærlighet og omsorg, hvorfor er det så mye død og lidelse i deres høytider? Har Jesus´ budskap gått dem hus forbi?

Lammet:


http://undulin.blogspot.no/2012/04/var.html
Bilde fra A case of me
Å spise lam kommer fra den jødiske påsken, hvor de merkelig nok feirer flukten fra faraoen i Egypt ved å gjenskape offeret. Offeret: Lammet som måtte bøte med livet for at ikke den 10. landeplage skulle ta livet av jødenes førstefødte. 
I tillegg skal det ikke bakes med gjær, all mat skal spises stående, og i hast og førstefødte sønn skal faste fordi han ble spart da dødsengelen for igjennom gatene.

Det vil altså si at Kristne har beholdt påskens eneste blodige tradisjon og forkastet resten. Hvordan i alle dager har det egentlig skjedd? 

At Jesus ofte blir framstilt som et lam forstyrrer meg enda mer. Lammet som er et symbol på et nytt, uskyldig liv. Hvorfor blir det "feiret" ved at dette uskyldige livet blir drept, partert og spist? Jesus ønsket ikke lengre dyreoffer, tvert imot sa han: Det er barmhjertighet jeg vil ha, ikke offer.
Jeg kan rett og slett ikke forstå hvordan noen kan ta et uskyldig lam, drepe det og spise det kun for sin egen fornøyelses skyld. Hvordan kan det være barmhjertighet?

Kyllinger

Kyllingen blir mye spist i påsken. Men for kyllinger født i kjøttindustrien er livet kort, fult av lidelse og med en brutal død. 
Herfra
De ser aldri sin mor, men blir klekket i rugemaskiner, lever 30 dager i en overfylt hall (20 dyr per kvadratmeter), vokser seg større enn kroppene deres takler før de bli presset ned i kasser, transportert, hengt opp ned og drept på samlebånd. Hurra for livet! Eller hva?








Egg


http://www.sxc.hu/browse.phtml?f=view&id=1379954
Egg representerer starten på et nytt liv. Den lille fuglen som klekker ut av egget sitt, kvitrer til sin mamma og får oppleve verden utenfra for første gang. 

Egg i industrien er forøvrig "døde". På den måten at de ikke er befruktet. De inneholder næringen som en liten fugl kan vokse på, men det er altså ingenting med egget i seg selv som gir liv. 
Bakom hvert egg sitter det en sliten høne. En høne som har blitt manipulert til å legge egg 6 dager i uken. Dette tærer selvsagt på kroppen og hønene blir gasset ihjel etter et kort liv når de ikke lenger klarer å opprettholde produksjonen. 
Produksjonen.. For et grusomt ord når vi snakker om liv. Et liv som ikke er verdt noe som helst så lengre det ikke er produktivt nok. 

Hanene i eggproduksjonen snakkes det lite om. Siden egg er en del av reproduksjonen til fugler, legger ikke haner egg. Og siden hanene derfor ikke produserer penger, må de dø. 
Dette skjer ved at de som nyklekkete kyllinger blir kvernet ihjel eller gasset. 
For en måte å feire livet på. 



Ønsker du fremdeles å feire påsken, Jesu oppstandelse eller fruktbarheten med egg?
Da må du se denne filmen:



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar