fredag 13. desember 2013

Lusekatter

Det er lucia! Og det betyr lussekatter. Gule og kule boller for den ene gangen i året. Min tante har også bursdag på denne dagen, så gratulerer til deg!
Oppskriften er easy piecy, det vanskelige synes jeg er å finne safran. I fjor fant jeg det på Mega, og i år ble det Meny. Rema har ikke, for det er visst for dyrt. Joda, dyrt krydder, men visste du at safran skal være et vidundermiddel mot PMS? Ikke vær skjip og bruk gurkemeie i stedet. Da blir det bare gule boller, ikke lussekatter. Boller kan du spise resten av året. 


uten melk


Denne oppskriften gir 10-16 lussekatter, avhengig av hvor store du vil ha dem.

Du trenger:
  • 80 gram vegansk margarin, jeg bruker alpro
  • 2,5 desiliter usøtet soyamelk
  • 25 gram gjær eller en halv pakke tørrgjær
  • 1 gram safran
  • 75 gram sukker
  • Bittelitt salt
  • 1 teskje kardemomme
  • 7-8 desiliter hvetemel + eventuelt ekstra til utbaking
  • rosiner
Smelt margarinet i en liten kasserolle. Ta av platen og bland i melka. Den skal nå være lunken. 
Smuldre gjæren i en bakebolle og bland i melken. La det stå litt. 
Ha i safran, sukker, salt og kardemomme. Tilsett litt og litt mel og elt deigen godt til den er smidig og lett å jobbe med. Dekk til bollen og sett den lunt til deigen har hevet til dobbel størrelse. 

Elte deigen på en kjøkkenbenk og del den i 10-16 stykker. Rull disse stykkene til lange pølser og form dem som du vil. Sett de på en plate og etterhev i 20 minutter. I mellomtiden kan du varme ovnen opp til 250 grader. Pynt med rosiner og stek i 6 minutter eller til du får en fin gyllen farge på toppen. 
Kle deg i hvitt med lys på hodet og nyt luftige, veganske lussekatter. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar