tirsdag 14. mai 2013

I et forsøk på å være morsom?

humor eller mobbing?

Du har kanskje sett dette bildet bli delt på Facebook og andre sosiale medier. Selvfølgelig av folk som spiser kjøtt og som tror de er skikkelig morsom. Men hva er det som er morsomt med det? Jeg lurer litt på om de prøver å fortelle meg at man blir stygg av å spise sunt? Er jeg stygg? Er det det de synes er morsomt? Å basere folks verdier på utseende? Er det morsomt? Er de egentlig klar over hva de sier når de deler dette bildet?






Ved å dele dette bildet viser du
  • et sjånavistisk syn på kvinner
  • at utseende er viktigere enn helse
  • at det er greit å mobbe
  • at du har dårlig humor

Jeg tror ikke at delerne egentlig mener det slik, men jeg synes man bør være litt mer forsiktig når man deler slike bilder. Jeg merker spesielt at jeg reagerer når andre kvinner deler dette bildet. Forstår de ikke at de er med å støtte opp under et syn av at kvinner må se ut på en spesiell måte for å være velykket eller bli tatt seriøst?

Forteller bildet noe om helsen innvendig til personene på bildet? Nei. Forteller det noe om deres personlighet? Nei.

Dette er to flotte kvinner som blir bedømt på totalt feil grunnlag.
Gillian McKeith er en skotsk ernæringsfysiolog som hadde sitt eget tv-program kalt "Du er hva du spiser" og skrevet flere bøker. Hun har hjulpet mange med store helseproblemer ved å få dem til å innse hvilken skader en dårlig diett gjør med kroppen. Gillian McKeith er faktisk ikke vegetarianer, men siden hun jobber med å gjøre folk frisk, bruker hun sunn mat hvor en stor andel er plantebasert.

Gillian har en rygglidelse kalt scoliose hvor ryggraden er deformert. Dette innebærer et liv med store smerter. Hun tar ingen smertestillende, men klarer seg på riktig og næringsrik mat for å holde ut smertene. Hun mistenker at rygglidelsen kom fra dårlig ernæring som barn og ernæring er dermed blitt hennes talssak.
Hun har blitt ledd av og mobbet pga ryggen hennes hele livet. Og folk fortsetter å mobbe henne når de deler dette bildet.
En mer reel sammenligning var kanskje ikke like morsomt?

Folk elsker å høre gode ting om sine dårlige vaner. Derfor slår slike bilder an. Ved å sammenligne disse to bildene finner de seg en unnskyldning til å fortsette med de dårlige vanene sine. For man kunne like gjerne valgt et annet bildet av Gillian i sammenligningen, men hvor blir det av unnskyldningen da?
Istedet tok dem altså det verste fra den ene parten og det beste fra den andre. 

Nigella Lawson er definitivt vakker.
Hvilken dame på over 50 år, uansett kosthold, ville likt å bli sammenlignet med henne kun basert på utseende?
Nigella sier selv at hennes mat ikke er av den sunneste og for alt vi vet kan Nigella ha dårlig helse selv om hun ser flott ut.

Det finnes et hav av morsomme bilder på nettet som ikke stiller enkeltpersoner eller en gruppe mennesker i et dårlig lys, hva med å heller dele dem? Sett deg selv i andres sko og se om det fremdeles er morsomt. Det er aldri gøy å le av andre.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar