søndag 10. mars 2013

Inspirasjonssuppe



Idag hadde jeg planer om å lage veganmisjonens fantastiske flyttesuppe som jeg virkelig kan anbefale. Etter en tur til kiropraktor og henting i barnehagen tok vi en tur innom grønnsaksbutikken for å kjøpe litt frukt og annet godt.
Vi plukket opp noe tofu, bok choi og sitrongress, sto senere på kjøkkenet og kjente inspirasjonen komme.
For et år siden klarte jeg knapt å lage mat fra en Toro-pose og nå klarer jeg å kombinere favoritter, smake meg fram, tenke hva som kan passe sammen og ender opp med en rett som smaker så godt at jeg måtte forsyne meg tre ganger.
Dette er en inspirasjonssuppe, så tilsett det du synes passer. Dette er en stor porsjon, for å få lunsjrester. Den kan fint halveres om du lager for 1-2 personer.


Du trenger:

Tofumarinaden:
  • 500 gram tofu
  • 2,5 dl fersk appelsinjuice
  • 1 ss riseddik
  • 2 ss soyasaus
  • 4 ts sesamolje
  • 3 fedd hvitløk, hakket
  • 1 ss revet ingefær
  • 1 krm røkt chiliflak
  • 2 vårløk eller 1/4 vanlig løk, hakket
  • hakket persille

Suppe:

  • 1 stor gul løk, delt i tynne halvmåneskiver
  • 1 stor bit fersk ingefær (ca 2-3 toppa ss), finhakket
  • 1 kinesisk hvitløk, hakket
  • 1 stang med sitrongress, hakket
  • 2 bokser kokosmelk
  • 2 bokser hakkede tomater
  • 1 boks kikerter (= ca 3,5 dl / eller 1,5 dl tørre som du bløtlegger over natta og koker møre)
  • 2 ts spisskummen
  • 2 ts paprikapulver
  • 1 ts gurkemeie
  • Litt chilipulver etter smak
  • 2-3 ss vegansk buljongpulver (smak deg litt fram. Det er stor forskjell på saltinnhold på forskjellige buljonger. Suppen skal ikke bli for salt.)
  • saften fra en halv lime
  • Ca 2 dl hakket bok choi
  • 1/2-1 gul paprika i biter
  • noen kvaster frisk persille, finhakket

Slik gjør du:

Tofu til marinering
Press ut vannet av tofuen og skjær den i skiver. Del hver firkant i fire og legg dem i et lag i en ildfast form. Det skal helst bare være ett lag. Min form var litt liten og de lå litt oppå hverandre.
Pisk sammen marinaden og hell over tofuen. La den stå i 20 minutter, eller så lenge du har tålmodighet til. Gjerne over natten.
Sett ovnen på 200 grader og bak tofu i marinaden i 45 minutter til all marinaden har fordampet.
Imellomtiden lager du suppen.

Stek løken i olje til den blir blank. Tilsett ingefær, hvitløk og sitrongress og stek litt til. Tilsett tomaten, kokosmelken og krydderet.
Kok opp, tilsett kikertene og limen. Tilsett tofuen og la det småskoke i rundt 10 minutter mens du dekker på bordet.

Ikke overspis, slik jeg gjorde.







Most suppe til lille snupp. Det falt virkelig i smak.





4 kommentarer:

  1. Yum, ser sinnsykt godt ut! :)

    SvarSlett
  2. Denne vil jeg endelig få prøve ut til uka nå. Yum! Men marinaden, heller du den over i gryta, eller går den i søpla?

    SvarSlett
    Svar
    1. Det meste fordamper, så hår fint å ta resten i gryten.

      Slett