søndag 22. april 2012

En hyllest til poteten


En liten hageflekk? Dyrk poteter!

Det hender jeg leser inne på diverse foreldreforum, og noen ganger kommer jeg over ting som gir meg lyst til å dunke hodet i veggen et par-titalls ganger. Denne gangen var det en fortvilet mor som trengte råd om hvordan hun skulle snakke med sin overvektige sønn om kosthold. Hun fikk dessverre ikke noen særlig gode om råd om det, istedet fikk hun kostholdsråd med beskjed om å servere sønnen mindre poteter og ris.


Jeg blir fryktelig frustrert over at noen snakker stygt om poteter og ris. Poteter og ris gjør deg ikke feit!!!!


Derfor har jeg valgt å skrive en hyllest til poteten. Den stakkars utskjelte poteten som ikke har gjort noen fortred.

Poteten kommer fra Sør-Amerika og er en stengelknoll. Den er, ikke uten grunn, spredt vidt utover hele verden hvor den har en viktig ernæringsmessig rolle. Den ble en svært viktig kilde til mat i fattige land som Norge og Irland.
Faktisk har poteten hatt en så viktig rolle at WHO dedikerte et helt år til poteten. 2008 var potetens år.

Potetplanten er veldig lett å dyrke, den har en lang stengsel som kan bli veldig høye. Den får klokkeformede blomster som kan være hvite, lilla, gule eller rosa.
Selve poteten ligger under jorden, og potetplanten hyppes for å flere poteter.

Poteten har et tynt skall der mange av næringsstoffene ligger, og et stivelsesrikt indre.
Den finnes mange ulike sorter poteter i forskjellig farger, former og smaker.

Størstedelen av poteten er vann (nærmere 80%), men de inneholder også karbohydrater, proteiner og mineraler som jern, kalsium, folat og kalium. Den er også en god kilde til vitamin C og b-vitaminene B1, B2 og B6, i tillegg til antioksidanter. Den har et lavt fettinnhold, mye fiber og metter bra i forhold til antall kalorier. Du skal med andre ord spise vanvittig mange poteter for å bli feit.

Det er vanlig å skrelle poteten, men mange av disse næringsstoffene sitter i skallet. Jeg kan ikke fordra å skrelle poteter, så her starter middagen gjerne med skalløse poteter, og får mer og mer skall etterhvert. Det er nok lurt å lære seg å spise poteten med skall, for å utnytte den ekstra godt.
Spiser du to mellomstore poteter med skallet på, får du i deg hele den anbefalte mengden av c-vitamin.

Næringsverdi per 100 gram:
Energi 72 kcal
Vann 75 g
Protein 1.9 g
Karbohydrater 15,2 g
Fett 0,1 g
Kostfiber 1,6 g
Kalium 468 mg
C-vitamin 11 mg

Poteten bør varmes for å gjøre stivelsen mer tilgjengelig. Den kan stekes, kokes og bakes, med eller uten skall.
Poteten er svært allsidig. Den passer til så utrolig mye. Potetstappe, raspeballer, soyafløte-gratinerte poteter, potetsalat, lomper, pytt i panne, bakt potet, dobbeltbaktpotet, potetkaker, suppe, kokt potet, stekt potet, pommes frites og chips. Ikke glem at det er oljen som gjør pommes frites og chips usunn, IKKE poteten.

herfra: http://www.sxc.hu/browse.phtml?f=view&id=1328515



Så slutt å snakk stygt om poteten. Det er ikke den som gjør folk feite. Tenk på det. Før i tiden var det poteten som dekket det meste av tallerkenen, med kun en eller to kjøttkaker til søndagsmiddagen. Den gang var det ikke en fedmeepedemi. Nå minker mengden potet på tallerkenen, mens kjøttkakene blir flere og flere. Og folk blir større og større.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar